Grønne Energi Ambitioner og Lokal Samfundsgevinster

H.C.Wulff

december 13, 2023

Grønne Energi Ambitioner og Lokal Samfundsgevinster

Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg mener, at opstilling af vindmøller tæt på boliger eller i sårbare naturområder er problematisk. Samtidig erkender jeg, at Danmark er et grønt foregangsland med et stort potentiale for at finde innovative løsninger til at accelerere den grønne omstilling. Derfor glæder det mig, at regeringen i dag har landet en bred aftale med SF, K, EL, RV og ALT om mere vedvarende energi på land.

Særligt positivt er det, at der nu i højere grad bliver anerkendt, at naboer til grønne anlæg har krav på en fair kompensation, og at de omgivende lokalsamfund kan få flere midler til udvikling og projekter. Selvom man kan diskutere omfanget af sådanne kompensationsordninger, repræsenterer det uden tvivl et skridt i den rigtige retning.

På Fyn har vi endnu ingen energiparker, da det stadig er svært at opstille vindmøller og solceller i tæt befolkede områder og ved fredet natur. Jeg støtter ideen om at samle de mindre æstetiske og støjende anlæg i energiparker i stedet for at sprede dem tilfældigt ud over vores landskab.

Regeringens tiltag markerer et vigtigt skift, og her er tre nøglepunkter fra den nye aftale:

  • Lokal samfundsgevinster: Energiparker skal i langt højere grad være en gevinst for lokalsamfundene. Der gøres det lettere og billigere at etablere energiparker, samtidig med at kompensationen til kommunen og naboerne betydeligt øges. 32 energiparker i 19 kommuner er allerede meldt ind.
  • Økonomisk incitament: Kommuner tilbydes nu et attraktivt tilbud. Ved at deltage i etableringen af en energipark kan de bidrage til den grønne omstilling og samtidig modtage betydelig kompensation. Den økonomiske belønning til naboer stiger fra 9 til 14.000 skattefrie kroner, mens puljen til lokalsamfundet øges med 150 procent.
  • Fremtidens grønne kraftværker: Vi tror på, at energiparker kan blive fremtidens grønne kraftværker, som tiltrækker store virksomheder til lokalområderne. Dette gøres nu lettere, hvilket betyder, at energiparker også kan bidrage til øget erhvervsudvikling og skabe nye grønne job, især i landdistrikterne.

Sammen skaber vi ikke kun en mere bæredygtig energi fremtid, men også stærkere og mere blomstrende lokalsamfund. Lad os fortsætte med at arbejde mod en grønnere og mere levedygtig fremtid for alle.

H.C. Wulff Moderaterne
H.C. Wulff vedvarende energi

H.C. Wulff

Tidligere indlæg

Lad os frisætte plejehjemmene

Lad os frisætte plejehjemmene

Lad os frisætte plejehjemmene Ældrepleje er et område, der angår os alle, og i vores tid står det over for betydelige udfordringer. Mange danskere er usikre på, om de kan forvente en værdig alderdom. Skal økonomien være afgørende, og er der risiko for, at vi i...